Wednesday, February 26, 2014 | By: my TiMe-eRa Sa

UDANG MASAK LEMAK KACANG BUNCIS

*** UDANG MASAK LEMAK KACANG BUNCIS ***

semalam (RABU) di Kuala Klawang ada pasar malam mcm biasa tetiap minggu...
so tetiba rasa nak beli udang...
sebb last week masak udang + makan udang masak kunyit rasa mcm xpuas jer..
so kali nie aq dn somi beli lah lebih sket buat stok...
almaklum lah duduk 2 org jer...
so kali nie tetiba rasa nak masak lemak laks....
dengan itu lauk hari ni adalah "Udang masak lemak kacang buncis".....



Bahan:

Udang secukupnya (bersih dan tos)


100g kacang buncis (bersih dan potong ikut citarasa masing-masing)


10 biji cili api (kalau nak pedas boleh tambah)


1 inci kunyit hidup (2-3 tsp kunyit serbuk)


bawang secukup rasa

santan (kalau nak pekat guna pati santan, ikut citarasa)


1-2 keping asam keping (@ limau nipis)


garam + aji


sebatang serai - ketuk





Cara:


1. Tumbuk cili api + kunyit hidup + bawang dan sedikit garam sehingga lumat.


2. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk bersama santan dan masak dalam 5 minit. Kacau selalu supaya tidak pecah santan.


3. Masukkan udang, asam keping dan garam secukupnya.


4. Kacau sesekali sehingga mendidih.


5. Masukkan kacang buncis dan biarkan sehingga betul-betul mendidih.


6. Hidangkan



 Jom makan.....jangan lupa baca doa okey....



***** TAMMAT *****

0 Pot Pet :