Thursday, December 18, 2014 | By: my TiMe-eRa Sa

So sad.... ( '~' ).... 1 Tahun lagi....

Salam...

Sampai ke hari ni aq masih menanti jawapan itu...
bilakah masanya akan tiba...
aq rasa mcm dah xleh bersabar lg...
tapi itulah ketentuanNya...
tapi bagai dah xtertanggung...
perlu bersabar lagi dan lagi...
kini telah 2 tahun...
mungkin 1 tahun lgi...
mungkin...
mungkin....
dan mungkin....

Hmmm....wahai hati bersabarlah..
sesungguhnya ada hikmah disebalik ketentuan ini...
masih terpaksa...jauhhh...jauhhh...dan jauhhh...dimata...
hati terlalu dekat...dekat...dan dekat.....

mengharapkan sesuatu yg belum pasti..
tapi perlu memastikan ia di capai...
mudah-mudahan....
1 tahun lagi.....


Sahabat & Teman & Diri

sesungguhnya perancangan Allah itu indah,
ketika kita bersedih Dia datangkan bahagia...
ketika kita menangis Dia datangkan senyuman...
Ketika kita diuji dengan segala ujianNya Dia datangkan hikmah...




************TAMMAT************
Thursday, November 13, 2014 | By: my TiMe-eRa Sa

Sambungan.......


[5.30pm] aq, mak and k.long aq teros gerak ke HSA...sampai jer aq tros kene masukkan ke dlm bilik saringan..Alhamdulillah sumer doc pompuan...selesa sgt2..time cek bukaan tu doc kata dah 2cm..waktu tu air tuban dah bercampur warna. ada warna ijau..bila doc lain cek dah ada darah skali..so aq tros kene hantar ke labour room terus..takut bby dah makan najis katanya..

[6.30pm] waktu ni suami tersyg sampai..syukur sgt.tp kesian beliau dr tmpat kerja tros gi hospital nk tgok aq..takot terlepas peluang keemasan katanya. waktu dlm labour room tu aq kene amik darah/kene masuk air dan berbagai lgik...

[8.00pm] doc dtg lg tok cek bukaan dan didapati masih 2cm katanya..tp ada doc lg sorg kata dlm 1stgah cm jer..aq pon xtaw mana satu...mgkin perbezaan saiz jari agknya..waktu tu doc dah xbg aq ke mana2 lg...tiub saluran buang air kecik pon siap dah kene pasang.doc nak bg injection tok kurangkan sakit tp aq xnak sbb xrasa sakit lgik..tp doc mcm xcaya aq xrasa sakit lg sbb bacaan dah mula naik..katanya sepatotnya dah sakit..

[10.00pm] skali lgik doc dtg tok cek bukaan...tp still sama 2cm katanya..doc pon tanya nak injection tok tahan sakit x, so aq pon ckp ok...jd doc pon bg dan injet di punggung...kata doc jam 2am nati dia akan dtg lg tok cek bukaan lg...

[2.00am] doc dtg smula tok cek lg dan tetap sama 2cm..katanya laluan pon xmengembang langsung.tp Alhamdulillah jantung bby still okey..waktu ni aq dh mula juga rasa sakit tp still leh handle lgik...aq syukur sgt sbb sumer yg cek aq doc pompuan...

[4.30am] doc pompuan india lak dtg,dgar2 dia tu pakar...so dia cek bukaan still sama 2cm dan dia ada ckp2 ngan nurse2 kat situ...aq pon curi2 dengar jer...katanya mcm nak operation law still xbukk hingga 6am....aq pon dh dedar sgt2...berharap sgt dapat lahirkan bby kesygan ni dgan semula jadi...sblom doc tu pergi dia ada bg injection kat tgan aq..katanya tu induce tok paksa aq rasa sakit supaya dpt bersalin normal...wow sakitnya hanya Tuhan sahaja yg tahu lepas tu...sgt2 xleh handle...

[6.00am] akhir skali doc pakar cina tp ''lelaki'' dtg dan cek aq buat kali terakhir tok tentukan aq punya kes mcm mana...waktu ni sakit yg aq tanggung dah xterkata sakitnya...hanya mampu gigit kain sambil genggam tgan suami tercinta...kdang tu aq tarik2 rambut ni tok tahan kesakitan tu...lastly doc pakar tu putuskan tok operation jugak...berbagai surat aq kene sign...katanya air tuban dah habis kuar tp jln dia cek bukaan tetap 1stgah cm sahaja..laluan lgsung xmengembang..dah lebih dr 12jam...so mesti kene operation...aq tiada pilihan lgik...so dyorang pon sesiapkan aq, ikat rambut/pakaikan sarung kepala/sepit kaki aq n mcm2 lgik...

[7.00am] aq tros kene tolak ke bilik bedah..waktu ni sakit masih lgi terasa sgt2..so aq pon sik tanya jer nurse kat situ..law dh nk operate tu nati masih rasa sakit x mcm ni..dia kata x..tp aq mcm xpercaya lgik...

[7.30am] aq kene injet kat tulang blakang ni ada la dlm 3x kot...aq sbenarnya main tadah jer waktu ni..lepas jer kene injet sparuh badan aq sampai bawah dah xleh gerak lgsung...mcm2 wayar dah kene pasang..aq hanya mampu berdoa jer waktu ni...suami kesygan xdpt masuk dlm bilik bedah ni...huhuhu...

[8.00am] agknya kot ni waktunya...tiba2 badan aq rasa mcm ada benda besar yg nak kuar dr perot..doc tu goyang2 perot aq.tp sib xsakit..dan waktu tu aq dgar suara bby menangis...Alhamdulillah...xsabarnya nak tgok dia dan nak tahu jantinanya walaupon sebelum ni dah scan dan dah tahu..huhuhuh....nurse tros bg aq tgok dia...owhhh sygnya.....Muahhh...ibu xlarat nak dukung lagi waktu tu...



okeyy nati aq sambung lagikk......daaaa......



Thursday, November 6, 2014 | By: my TiMe-eRa Sa

Pengalaman Pertamaku....

Salam sumer buat pembaca skalian...huhuhuhu...
Hari ni tetiba rasa mcm stress bila ngaadap kerja2 yg mlambak..
dan telah menyiapkan hampir keseluruhan dlm masa 1 hari ni...
jd tibalah masanya tok aq meluangkan sdikit masa utk berblogging...
sajer nak update blog...
dalam masa yg sama dpt la kongsi sket pgalaman hidup bersama pembaca sumer....


Jadi dah bersedia xnak tahu pasal bnda yg aq nak kongsikan nie...
hehehehe...aq ni nak cter pasal pengalaman aq mengandung jer sampailah aq dapat melahirkan seorang cahaya mata yang tidak ternilai... Amanah dr ALLAH...

Jeng..jeng..jeng.....



ni lah antara pic aq masa mengandung tu....kiut miut kan...
hehehhe.. masa mula tau mengandung tu aq ni berat baru 54kg...
sampai last ngandung tu berat aq cecah 71kg...
fuhhhh........




ni pict sebelum aq dibawa berjalan oleh insan yg paling aq syg....iaitu SUAMI KU tercinta...
ehehhehe rindu sama beliau...

masa aq start 6bulan jer mengandung, aq dah start getar lutut nak beli brg2 bby..
excited la katakan..hehhehehee...

tarikh jangkaan aq bersalin patotnya pada 26/march/2014 (rabu)...
tp bila dah mula lewat tu aq pon jd xtentu arah...
pakat2 la aq n adeq bradeq yg lain gi manjat bukit@gunung...
konon2 smoga dapat cepat la aq bersalin awal...
jadi pada 29/march/2014 (sabtu)...
kompom aq jd join gi manjat..













bukan main lg aq manjat..tp yg penting Alhamdulillah sampai jugak ke destinasi...
tgok pict aq ni bukan main bergaya lgik aq...
padahal perot tu dah over due..
hikhikhik...


ni lah gambar yang aq teringin sgt nak tgok tu dr atas bukit tu...
air dia betol2 warna biru...
cantik sgt ciptaan ALLAH...
tp bila snap pict xnmpak sgt birunya sebb pencahayaan yg xbrapa nak cantik...
hp pon xbrapa nak hebat..
huhuhuhuhu....


esoknya....masih aq xrasa lgik tanda2 nak bersalin tu...
jadi mak aq pon ckp la minum air "ZAFARAN"....



dalam aq minum2 tu sambil melompat/jalan2 depan tv...
tiba2 pushhhh....kuar lah melimpah air dr dalam kain aq...
aq pon menjerit la kat mak aq...
makkkk air apa ni makkkk...cuak jugak time tu...
mak aq kata tu air tuban...gi tukar bju cpat mak aq kata..
dengan segera lah aq siap2 tok ke HOSPITAL tros....

[05.30 pm] aq,mak & k.long sampai kat HSA JB...
Alhamdulillah waktu tu sumer DR pompuan yg ada dalam bilik saringan tu...




hmm...masa xmengizinkan..jd aq akan sambung di lain waktu...




ANTARA TIPS KEPERLUAN BAYI DAN IBU








~ ANTARA TIPS KEPERLUAN BAYI DAN IBU ~

Keperluan Baby ( Pakaian )
  • Bakul Pakaian Bayi
  • Baju Lengan Panjang @ Baju Malam
  • Baju Lengan Pendek @ Baju Harian
  • Seluar Panjang
  • Seluar Pendek
  • Baju Jalan-Jalan
  • Rompers & Jumpsuit
  • Mittens & Booties
  • Bonnet @ Topi
  • Baby Bib
  • Barut
  • Bedung
  • Sapu Tangan – 100% cotton supaya kulit baby tak melecet
Diapering
  • Napkin
  • Baby Pin
  • Diapers @ Lampin Pakai Buang
  • Wet Tissue
  • Changing Mat : Ini untuk lapik atas tilam. Untuk lapik kat tilam baby supaye tilam tak mudah kotor biler baby u'uk atau tetiba terkencing masa bukak baju dia.
  • Nappy Liners : Baby yang baru lahir sampai umur 1 bulan akan selalu u'uk, u'uknya pun bukan banyak, sikit je. Jadinya kalau guna nappy liner ni, bila baby u'uk buangkan je nappy liner ni, tak perlu tukar pampers baru.
  • Baldi Dan Bakul Untuk Lampin / Baju Kotor
  • Detergent Khas Pencuci Baju
  • Botol Sembur Air
Baby Care & Grooming
  • Bakul Barang Mandian
  • Baby Bath
  • Baby Shampoo
  • Baby Powder
  • Baby Lotion
  • Baby Oil
  • Tab Mandian Bayi
  • Tuala Mandi
  • Tuala Muka
  • Bakul Barangan Grooming & Health Care  
  • Minyak Telon
  • Nappy Rush Cream : Jenama Bepathen dan Melamine. Jenama Bepathen boleh juga guna sebagai nipple cream. 
  • Vicks
  • Methylated Spirit - Alcohol 70% : cuci pusat sebelum tertanggal. Kebiasaannya yang ini dibekalkan oleh hospital.
  • Gripe Water / Colic Water : Untuk kembung perut bayi
  • Gunting Kecil
  • Pemotong Kuku
  • Nasal Aspirator - Yang ini untuk baby ketika baby kena selsema.
  • Thermometer
  • Sikat / Berus Rambut
  • Toothbrush
  • Cotton Bud : Cotton bud untuk baby dan yang biasa kita guna adalah berbeza
  • Cotton Ball 
Barangan Breastfeeding
  • Botol Susu
  • Puting
  • Berus Pembersih Botol
  • Penyepit Botol
  • Sterilising Tablet
  • Cecair Pencuci Botol : Jenama Pureen
  • Breast Pump Set
  • Cooler Bag Set : Storage Bottle & Ice Gel
  • Warmer : Tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh
  • Bottle Sterilizer
  • Storage Bottle
  • Nursing Cover
  • Nursing Bra 
  • Nursing Pad Washable : Jenama Fiffy
  • Nursing Pad Disposal : Jenama Bebe
  • Thermos
  • Nipple Cream

Note :

Rujukan untuk puting botol susu

Size s – 0 – 3 bulan
Size m – 3 – 6 bulan
Size l – 6 – 12 bulan
Size xl – 12 bulan ke atas
Puting x – 6 bulan ke atas (tak tumpah)



Nursering - Keperluan Tidur Baby
  • Set Tilam
  • Comforter
  • Kelambu @ Mosquito Net
  • Baby Cot @ Play Pen

Barangan Asas Untuk Mama & Keperluan Berpantang

  • Set Selepas Bersalin
  • Bengkung 
  • Baju Sejuk   
  • Tungku Moden 
  • Rempah Mandian Herba : Ada banyak jenis. Memanaskan badan ibu bersalin. Boleh refer sini
  • Pilis Air Mancur : Melegakan sakit sakit di bahagian ubun dan pening kepala akibat berpantang. Boleh refer sini
  • Tuam / Tungku Baby : Untuk baby kalau kembung perut
  • Selipar
  • Kain Batik
  • Maternity Pad (Extra Long) :  Jenama Pureen
  • Nursing Bra
  • Breast Pad
  • Stoking
  • Minyak Urut : Minyak Mestika
  • Tuala Mandi
  • Tukang Urut
  • Air Zam-Zam / Selusuh
Kelengkapan Lain & Travel
  • Stroller
  • Car Seat 
  • Baby Carrier
  • Diapers Bag
  • Mainan untuk Play Pen
  • Bouncer
  • Beg Baby
  • Baby Warmer For Bottle : Ini untuk cairkan storage susu yang sejuk beku baru keluar dari peti ais. Ada orang suka rendam pakai air suam jer.
  • Nursing Cover : Senang kalau kene breastfeed kat public boleh cover.
  • Car Seat
Beg Hospital Mama

  • Buku Rawatan Merah
  • Kad Pengenalan
  • Guarantee Letter 
  • Telefon Bimbit
  • Kamera
  • Baju / T-Shirt
  • Kain Batik 
  • Tudung / Skaf
  • Stoking
  • Baju Dalam / Seluar Dalam
  • Tuala Muka
  • Peralatan Mandi
  • Tuala Mandi
  • Bedak
  • Sikat
  • Maternity Pad 
  • Pad Biasa
  • Breast Pad
  • Baju Sejuk
  • Selipar
  • Beg Plastik Baju Kotor 
  • Minyak Angin / Urut 
  • Beg Pakaian 
  • Getah Rambut 
  • Disposable Panties (1set)

Note :

Jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah (bawa la yang lawa sikit and pilih yang longgar dan butang di depan. Mudah untuk menyusukan bayi)


Bakul Hospital Mama

  • Air Selusuh
  • Air Zam-Zam
  • Makanan / Minuman : ( Biskut/Roti/Milo 3in1)
  • Termos Panas
  • Majalah / Buku / Al-Quran
  • Tisu
Beg Hospital Baby 
  • Pampers New Born
  • Baju Siang / Malam (Panjang)
  • Seluar Siang / Malam (Panjang)
  • Mitten & Booties
  • Bedung
  • Barut
  • Topi 
  • Selimut
  • Tuala Mandi Baby 
  • Tuala Muka 
  • Baby Wipes 
  • Baby Bath 
  • Baby Shampoo
  • Baby Powder 
  • Baby Lotion
  • Baby Oil 
  • Vicks 
  • Minyak Telon
  • Diaper Beg
  • Napkin 

ha....dapat x semua tu...semoga dapat memudahkan anda semua yer....





*****TAMMAT****







Wednesday, November 5, 2014 | By: my TiMe-eRa Sa

Buat Kali Yang Ke 2 ~

Alhamdulillah...
itu yang mampu aq ucapkan selepas mengetahui perkara itu...
beliau dpt teman xlama lg...
rindu sgt2 dgan beiau...
berharap dapat menjadi lebih kuat utk bersama beliau...
supaya selepas kedatangan ..... beliau tidak merasa kurang kasih syg....

Syukur......
Wednesday, August 6, 2014 | By: my TiMe-eRa Sa

Sambungan RAYA***

Jom kita sambung balik crita ritu..
di sebbkan (b*s) xada rini bnyak lah masa tok berblogging...
hikhikhik...okey....
mlm tu kami berbuka dlm kereta dengan minum air soya dan kuih raya 
yang di bekalkan oleh emakku...
sampai kat MELAKA dalam jam 8.30pm...
kitorang buat lah apa yg patot....
sumer dah lama sampai kat kampung rupanya...
terlewat lak kitorang nie....
ISNIN - Bermula lah hari yg di tggu2...pagi tu mandi2 kemas2 kan fiya terlebih dahulu..
babanya kemas sndiri jer n tros pergi solat sunat raya...
tup2 tgok fiya dah tdo atas tilam...
xpayah nak pujuk2....bgusnya anak ibu nie...
dapat lah ibu bersiap dengan tenangnyaa....


lepas sumer yang gi solat tu dah balik kitorang makan2, salam2, bergambar...
dan mulakan perjalanan beraya di rumah2 sanak saudara...

banyak betul fiyya dapat wet raya...tdo2 pon dapat jugak..
Alhamdulillah....
letih betol dia gamaknya...siannya anak ibu nie...



balik pon dah petang......mengantuk + letih....
SELASA - masih lagi di MELAKA dan turn tok beraya ikot family aq laks...
kitorang raya pon kat kampung yg sama dengan kampung suami ku...
yang paling syok si fiyya lah bukan main dia sbb ramai betul peminat dia...
ramai lak cakap muka dia mcm cina lah , korea lah , jepun lah....
hahahha...yg penting rupa dia ikot rupa ibu dia...comellll....


alahai SYAFIYYAH....sekali dia senyum hilang mata ehhhh....
okey lah.....rasa mcm dah xda idea lak nak taip lgik...
nati aq sambung story lg okey...


*********************sambung****************

Sunday, August 3, 2014 | By: my TiMe-eRa Sa

RAYA BERSAMA TERSAYANG








Alhamdulillah....
raya kali nie memang aq gembira sgt2..
sbb masih berpeluang beraya bersama insan2 tersayang..
dengan kehadiran si kecil nie makin meriah lg raya kali nie...
AHAD- Jam 3pm azlan's  family gerak ke kampung...
sebb kali nie raya ikot suami...
mula lah kami gerak ke melaka..tp banyak tempat menyinggah...
pergi lah ke tesco tgok susu fiyya...
fuuyyoooo naik lg harga susu dia...skali naik 12ringgit..
biau betol...sblom nie rm81 skarang rm93...
tros xjd beli...abg kata kita try cari kat mua jer,,,
Alhamdulillah sampai mua ada jugak susu fiyya dengan harga rm76..
apek tu pon dah pesan susu tu memg dh naik harga..dia pon tgah tggu abis stok..
order stok baru mula lah harga baru...


tapi apa kan daya ini lah susu yg paling serasi dgn fiyya....
baru lah fiyya boleh membesar dgn sihat dan ceria....



sambung balik cerita tadi....betul2 lpas beli susu fiyya tu masuk lah time berbuka...
berbuka lah kami dlm kereta...
sampai melaka dlm jam 8.30pm rasanya...

oppsss baru teringat rupanya rini fiyyah kene checkup tok 4bulan....
ok nati sambung lg....




*********************bersambung*********************




Thursday, July 24, 2014 | By: my TiMe-eRa Sa

SELAMAT HARI RAYA

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI MOHON AMPUN DAN MAAF ZAHIR DAN BATIN


Lirik Halaman Asmara - Awie dan Ziana Zin

Setahun aku lalui
Detik lama kan kembali
Pelita ku nyalakan
Di halaman asmara ini

Sering kali ku renungi
Kenangan mencuit hati
Sedar tak sedar detik itu kembali
Detik tahun lagi

Cinta di bawah cahaya
Dakapan seribu warna
Menerangi indah halaman asmara
Kita berdua

(chorus)
Kau melafazkan kerinduan
Ku sambut keriangan
Dan terungkaplah
Impian di hari mulia

Tercurah kasih dan sayang
Menyambut Syawal menjelma
Tapi ku gembira bertemu saudara
Di samping kasih yang ku cinta

Kau melafazkan kerinduan
Ku sambut keriangan
Dan terungkaplah
Impian
Kau melafazkan kerinduan
Ku sambut keriangan
Dan terungkaplah
Impian

Kau melafazkan kerinduan
Ku sambut keriangan
Dan (terungkaplah)
Impian (impian)
Hari mulia

Kau melafazkan kerinduan
Ku sambut keriangan
Dan terungkaplah
Monday, July 14, 2014 | By: my TiMe-eRa Sa

*** My Besday ***


Terima Kasih Wahai Suamiku Tercinta

Tetiba teringat besday aq hari tu...
aq masih berpantang rasanya time tu..
sumer family aq dah wish,kawan2 sumer wish...
tp sorang yg amat aq arapkan xwish2 pon...
memula tu wat bodo jer malas lah nk ckp kan..
aq dah pikir mesti dia lupa nie...
tggu punya tggu tengok jam dah kol 10 malam...
hmmm sah lah dia lupa...
skali dia balik aq nampak dia bawak kotak king's...
hehehehhe.....sukanya aq...
Tiramisu Coffee...


Yang aq pelik tu ada 25 + 1...
aq pon tanya la dia apa lak yg 25 + 1 ?
yg 1 tu rupanya baby kami lah....
tah apa2 lah abg nie...
heheheh....
**********LOVE U SO MUCH************



**************************************TAMMAT**********************************



Tuesday, July 8, 2014 | By: my TiMe-eRa Sa

Selepas Bergelar ~ IBU ~

Owhh.......
Pejam celik mcm xpercaya jer kan......
Pengalaman itu membuat aq semakin dewasa...
cewahhhh....memang lah dewasa dah ada anak pon....
Alhamdulillah....syukur sgt2 dengan kehadiran beliau......
Macam2 nak update tp tp tp masa xmenyebelahi....

Sedikit sedih..PJJ again....
Aq kene kuat bersama anakku....
Aq arap sgt aq kuat n boleh walaupun tanpa Baba nya di sisi....
hmmmm...bilalah ia akan berakhir.....

nak story lg tp tggu lah masa dan ketika yg sesuai....







*********************************TAMMAT**********************************
Friday, March 7, 2014 | By: my TiMe-eRa Sa

ROSELLE

*** ROSELLE ***




Hye kengkawan sumer...
rini terasa nak crita pasal sekuntum bunga yg amat berguna dan berkhasiat pada sesiapa yg mengambil zatnya...Roselle atau nama saintifiknya  Hibiscus rosa sabdariffa L. ialah tanaman  yang  terkenal dengan khasiatnya dalam dunia perubatan di Malaysia. Pada asalnya, tumbuhan ini ditanam sekadar untuk dijadikan hiasan.Namun jika sekadar menjadikannya sebagai pokok hiasan, Roselle nampaknya lebih daripada mencukupi memandangkan pokok ini cantik seakan-akan bunga ros, namun khasiatnya yang tinggi telah menjadikannya tanaman untuk kesihatan. 

Roselle juga dianggap sebagai “pokok emas” kerana setiap bahagiannya mempunyai keistimewaan tertentu  yang bermula daripada buah, daun hinggalah ke batang pokok berkenaan dan boleh dijadikan sajian atau tujuan perubatan tradisional.
Sememangnya tumbuhan ini amat bernilai berdasarkan kepada kegunaannya serta mampu menyaingi pokok kelapa atau buluh sebagai pokok serbaguna.

Sejarah ringkas Roselle :
Ada pendapat yang menyatakan Roselle berasal dari India namun ada juga yang menyatakan Roselle berasal dari Afrika Barat. Roselle diperkenalkan di Asia Tenggara melalui Malaysia sejak lebih dari tiga abad yang lalu.
Di Malaysia, Roselle dikenali sebagai asam paya, asam kumbang atau asam susur oleh penduduk tempatan. Di India Barat pula ia disebut sebagai Jamaican sorrel. 
Di Afrika, biji Roselle dimakan kerana dipercayai mengandungi minyak-minyak tertentu. Manakala di Sudan, Roselle diproses untuk dijadikan minuman tradisional yang dinamakan Karkadeh minuman kebangsaan orang Sudan.

KHASIAT ROSELLE :
Roselle mempunyai khasiat yang sangat tinggi kepada manusia. Ia merupakan satu tumbuhan herba semulajadi yang mengandungi kandungan vitamin C, mineral dan serat. 
Tambah beliau, Roselle juga mengandungi pelbagai vitamin seperti vitamin D, B1 dan B2. Selain vitamin, ia juga mengandungi hampir 486mg kalsium, iaitu jumlah yang cukup banyak serta mengandungi Magnesium, Beta-Carotene dan OMEGA-3 serta Antioksidan.
Ramai saintis percaya bahawa  pengambilan Roselle akan melambatkan proses penuaan dan mencegah penyakit kronik kerana ia menghadkan kerosakan yang dilakukan oleh radikal lantaran ia kaya dengan antioksidan.
Selain itu, ia juga mampu membantu meningkatkan daya ketahanan tubuh, mengatasi tekanan darah tinggi, mengandungi Flavonoid yang berfungsi sebagai antibiotik bagi membunuh kuman-kuman penyebab penyakit serta menjadi penyaring racun dalam tubuh. 

Roselle juga mempunyai khasiat yang tinggi bagi mengubati penyakit-penyakit seperti:
* Mencegah penyakit kardiovaskular.*
*Mencegah kanser*
*Demam panas/selesema.*
*Resdung (alergi) dan lelah (asma).*
*Stress/sukar tidur*
*Melancarkan peredaran darah*
*Mencegah peradangan pada salur kencing dan pembentukan batu karang*
*Mencegah penyakit jantung*
*Mengubati pening kepala/migraine*


~Sekian~

CARA2 NAK BUAT JUS ROSELLE 









1) Memula skali petik bunga Roselle dengan cermat supaya xmerosakkan yg lain. Kalau boleh gunakan gunting/pisau ketika memetik okey...

2) Kemudian, basuh bunga Roselle nie dengan bersih dan tanggalkan kelopak2 bunga Roselle...Biasa saya memg buat mcm tu..tp law xnak tanggalkan kelopak pon xpa...
3) Tos kan bunga Roselle yg dah di basuh td.....












4) Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih...
5) Lepas tu masukkan kelopak Roselle yg dah di tos kan td ke dalam periuk dan tunggu sehingga warna air di dalam periuk bertukar menjadi kemerahan/kemerunan....ehehhe
6) Masukkan gula secukupnya..kalau boleh biar banyak sebab kita leh buat pati jus Roselle terus....








7) Dah siap sumer, boleh lah asingkan kelopak Roselle dengan air/jus nya..
8) Jus Roselle tu bolehlah disimpan ke dalam peti sejuk supaya rasanya akan jd teramat sedap + masyukkk...
9) Manakala kelopak Roselle td tu boleh lah di keringkan tok di jadikan halwa..sedap taw law dapat ratah kelopak Roselle yg dah di rebus ngan air gula uw...



Selamat mencuba yer kengkawan....


*********** TAMMAT **********