Monday, January 31, 2011 | By: my TiMe-eRa Sa

Resepi Sedap.....

sedang mengonlinekan diri ni MR ABG mengesyorkan bukak laman resepi...pergg perot kenyang jadi lapo, mulut dah berair dah ni...meh aq nak kongsi ngan u all....

Souffle cheese cake

 

Bahan-bahan ( 18 cm )

  • 250g Philadelphia cream cheese
  • 50g mentega tanpa garam
  • 80g gula halus
  • 3 biji telur -asingkan kuning dan putih
  • 80cc fresh cream
  • 2 sudu kecil jus lemon
  • 40g tepung roti
  • 40g dry fruit
  • sedikit gula aising untuk hiasan

Cara-cara

  1. Pukul cheese dan mentega sehingga kembang dan masukkan separuh gula dan pukul lagi
  2. Masukkan sebiji demi sebiji, diikuti dengan fresh cream dan lemon jus
  3. Masukkan pula tepung roti dan gaul sehingga sebati
  4. Dalam mangkuk lain pukul telur putih dan gula yang separuh lagi sehingga kembang. (Bila diterbalikkan telur tak jatuh)
  5. Masukkan dry fruit ke dalam telur putih dan kacau sebati
  6. Masukkan adunan telur putih ke dalam adunan pertama tadi. Gaul sebati.
  7. Kemudian masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 40-45 minit. Loyang tu mestilah diletakkan dalam dulang yang berisi air
  8. Setelah masak. Ayaklah gula aising ke atas kek tadi

Ha..per lg yg u all tengok jer....pergi la beli barang, cuba taw jgn tak cuba....ehehehhee
uhuk uhuk-saya pon nak pergi beli barang ni sapa nak ikot?

0 Pot Pet :